preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivana Gundulića Dubrovnik

Login

Raspored informacija

RASPORED INFORMACIJA ZA RODITELJE

šk. god. 2018./2019.

POSLIJEPODNEVNE INFORMACIJE 1. POLUGODIŠTE

Raspored sati 2018./2019.

Izvannastavne aktivnosti

Vijeća roditelja i učenika

Vijeće roditelja i učenika u
šk. god. 2018./2019.

O Vijeću roditelja i učenika

Članovi Vijeća roditelja 2018./2019.

Članovi Vijeća učenika 2018./2019.

CARNET-ov projekt „e-Škole“ među 12 najboljih edukacijskih projekata u svijetu

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) proglasila je CARNET-ov pilot projekt „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“  jednim od 12 najboljih projekata u svijetu u području primjene IKT-a u obrazovanju za 2017. godinu u konkurenciji od 143 prijavljena projekta iz 79 zemalja. U projektu e-Škole Agencija za odgoj i obrazovanje, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i Fakultet za organizaciju i informatiku u Varaždinu su partneri.

www.azoo.hr

(Naš)e-pjesme (naši snovi)

Priloženi dokumenti:
(Nas)e-pjesme (nasi snovi).epub

Upisi u srednju školu

Radionica Moj izbor za učenike OŠ


Upisi u srednju školu 2016, e-Dnevnik upis

Upisi u srednje škole 2018. godine – Detaljan vodič za učenike i roditelje

Približava se upis u srednju školu! “Koju srednju školu upisati?” je najvažnije pitanje nakon završenog osnovnoškolskog obrazovanja. To je pitanje koje muči većinu osmaša. Na ovoj stranice možete pročitati sve o načinu upisa u srednju školu. Saznajte sve detalje o sustavu bodovanja ocjena (ONLINE kalkulator), načinu prijave (korak po korak)...

Na ovim stranicama možete pronaći sve informacije vezane za upis u srednju 20187. godine. Da bi vam olakšali stresne trenutke pokušati ćemo sistematizirati sve bitne informacije. Također sve bitne datume i sve što vas očekuje u narednim mjesecima.

Tražilica

e-Dnevnik

Anketa
Slobodno vrijeme najradije provodiš:

e-San školske novine

Školske novine

e-Škole edukacija

Godišnji plan i program rada škole 2018./2019.

Priloženi dokumenti:
GPP 2018 2019 verzija za web.pdf

Kalendar rada

 

Udžbenici 2015./16.

Konačna lista odabranih udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava
prema odabiru stručnih aktiva

OSNOVNA ŠKOLA IVANA GUNDULIĆA 2015./2016.

Kriteriji vladanja

Priloženi dokumenti:
KRITERIJI OCJENE VLADANJA.doc

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 24. 10. 2010.

Ukupno: 553807
Ovaj mjesec: 2828
Ovaj tjedan: 4
Danas: 4
Sigurnije na Internetu

Vodič za učenike

Vodič za roditelje

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Škola za život

Eko škola

Mi jedemo odgovorno

Međunarodni projekt

Shema školskog voća

Dislajkam mržnju

 
Koliko je sati?

 

Važni brojevi

192 - Policija

193 - Vatrogasci

194 - Hitna pomoć

112 - Hitna služba

Pro bono hominis
USKRSNO VRIJEME – OBILJEŽJE UČVRŠĆIVANJA VJERE
Administrator / datum: 10. 4. 2013. 13:58

Uskrsno vrijeme obilježava susret apostola s Uskrslim iako oni i dalje nisu uvjereni da je Gospodin zaista uskrsnuo. Crkva kao produženo tijelo Gospodina Isusa Krista u sebi krije misterij u koji je nama ljudima teško proniknuti. Vrijeme hoda s Uskrslim Gospodinom koje je pred nama, u duhu nove evangelizacije, u godini vjere, stavlja Isusa Krista u prvi plan.


[OPŠIRNIJE]RSS


Uskrsnuće Gospodinovo - razmišljanje

 

USKSRNUĆE GOSPODINOVO

 

 

Uskrs je najveći katolički blagdan i ujedno najvažniji. Iako svi danas misle da je Božić najvažniji, te u većini slučajeva Uskrs pomalo, možemo reći i zanemaruju, u krivu su. Zašto je tomu tako? Na Božić se Isus rodio, došao je na Zemlju. Rodila ga je Marija, koja je kako nas Crkva naučava, bila bezgrešno začeta. To znači da je ona bila bezgrešno začeta, a ne da je ona bezgrešno začela. Ona sama, Marija, začela je po Duhu Svetom, kada joj je došao anđeo Gabrijel, te kada je ona pristala riječima: Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi (Lk 1,38). Tim je Marijinim riječima počelo spasenje svijeta koje je dovršeno slavnim Kristovim uskrsnućem. Mi smo Isusovim smrću i uskrsnućem otkupljeni, poništen je Adamov grijeh. Znamo da se krštenjem briše istočni grijeh, a za one koji se odrasli krste brišu im se i svi dotadašnji grijesi. Kristovim uskrsnućem  mi smo svi spašeni, pobijeđena je smrt, Kristovom smrću mi smo otkupljeni od vječne propasti. Da nije došlo do Uskrsa, ne bismo trebali slaviti Božić, zato Uskrs i jest toliko važan.

 

Božić je danas nažalost blagdan koji je komercijaliziran, svima je više na pameti što će dobiti za Božić i što će bližnjima kupiti za taj blagdan. Ne kažem da je loše kupiti nekome dar, ali je žalosno da se u većini slučajeva zanemaruje prava bit Božića, a ona je početak našeg spasenja po Onome koji se rodio na taj blagdan.

 

Bog Otac je od svoga Sina tražio privolu, a njegov Sin, Gospodin naš Isus Krist najbolji je primjer poniznosti i poslušnosti. On je svoga Oca molio jednom jednostavnom molitvom: Ako je moguće neka me mimoiđe ova, čaša, ali neka bude volja tvoja, a ne volja moja (usp. Mt 26, 39). To je primjer kako Bog od svakoga od nas traži našu dozvolu, naš pristanak da uđe u naš život. Na ovoj molitvi i mi možemo naučiti moliti, jer u molitvi nisu važne riječi, nije važno da mi tu molitvu skladno izrečemo, da ona bude puna „pametnih“ riječi, bit je da ta molitva bude izrečena srcem, da mi mislimo ono što molimo. Najlakše je moliti kao Isus, zamisliti da je Bog tu pred tobom i da razgovaraš s Njim kao s najboljim prijateljem, jer On uistinu i jest tvoj najbolji prijatelj. On je Onaj koji je podnio muku za tebe, on je Onaj koji je u grobu ležao tri dana da bi na kraju pobijedio smrt i uskrsnuo od mrtvih. On je to učinio za svakoga od nas, visio je na križu, na onome što je za Židove bilo sablazan, za pogane ludost, a za nas? Za nas sila Božja i Božja mudrost, način i sredstvo otkupljenja. Križ je važan, jer on prethodi uskrsnuću. A uskrsnuće Kristovo je dovršenje našeg spasenja.

 

Za Uskrs se pobliže pripremamo Velikim Tjednom, a još bliža priprava je Sveto Trodnevlje, kada najviše dolazi do izražaja simbolika kršćanskih obreda. Veliki Petak je jedini dan u godini kada se ne služi sveta Misa, jer je taj dan Isus počivao u grobu i tada su zvona „vezana.“ Ali zato na Vazmenom bdijenju kada se zapjeva „Slava Bogu na visini...“ zvone sva zvona jer je Krist ustao od mrtvih i izašao iz groba i dovršio spasenje svega čovječanstva. To se najbolje očituje u ovim riječima koje prethode evanđelju u vazmenom bdijenju kojima ću završiti, ovo jedno ne baš kratko razmišljanje:

 

Ovo je noć kad je Krist raskinuo okove smrti
i kao pobjednik od mrtvih ustao.
Jer ništa nam ne bi vrijedilo rođenje,
da nismo dobili otkupljenja.
O, divne li pažnje Božje prema nama.
O, neshvatljive li ljubavi Očeve:
da roba otkupiš, Sina si predao.
O, zaista potrebna Adamova grijeha,
što ga smrt Kristova uništi.
O, sretne li krivice,
koja je zavrijedila takvog i tolikog Otkupitelja.
O, zaista blažene noći, koja jedina zavrijedi
znati vrijeme i čas, kad je Krist od mrtvih ustao.
Ovo je noć o kojoj je pisano:
I noć će sjati kao dan,
i noć mi je svjetlo u radosti mojoj.
Ova uskrsna sveta noć ništi grijehe, pere krivice,
i nevinost vraća palima, a radost tužnima.
Dokida mržnju, uspostavlja slogu i svladava nasilje.


 

fr. Tonći Ante Prizmić OP

 


Križni put kao priprava za Isusov put muke, smrti i uskrsnuća

preskoči na navigaciju