preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivana Gundulića Dubrovnik

Login

Raspored sati 2018./2019.

Izvannastavne aktivnosti

Vijeća roditelja i učenika

Vijeće roditelja i učenika u
šk. god. 2018./2019.

O Vijeću roditelja i učenika

Članovi Vijeća roditelja 2018./2019.

Članovi Vijeća učenika 2018./2019.

CARNET-ov projekt „e-Škole“ među 12 najboljih edukacijskih projekata u svijetu

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) proglasila je CARNET-ov pilot projekt „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“  jednim od 12 najboljih projekata u svijetu u području primjene IKT-a u obrazovanju za 2017. godinu u konkurenciji od 143 prijavljena projekta iz 79 zemalja. U projektu e-Škole Agencija za odgoj i obrazovanje, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i Fakultet za organizaciju i informatiku u Varaždinu su partneri.

www.azoo.hr

(Naš)e-pjesme (naši snovi)

Priloženi dokumenti:
(Nas)e-pjesme (nasi snovi).epub

Upisi u srednju školu

Radionica Moj izbor za učenike OŠ


Upisi u srednju školu 2016, e-Dnevnik upis

Upisi u srednje škole 2018. godine – Detaljan vodič za učenike i roditelje

Približava se upis u srednju školu! “Koju srednju školu upisati?” je najvažnije pitanje nakon završenog osnovnoškolskog obrazovanja. To je pitanje koje muči većinu osmaša. Na ovoj stranice možete pročitati sve o načinu upisa u srednju školu. Saznajte sve detalje o sustavu bodovanja ocjena (ONLINE kalkulator), načinu prijave (korak po korak)...

Na ovim stranicama možete pronaći sve informacije vezane za upis u srednju 20187. godine. Da bi vam olakšali stresne trenutke pokušati ćemo sistematizirati sve bitne informacije. Također sve bitne datume i sve što vas očekuje u narednim mjesecima.

Tražilica

e-Dnevnik

Anketa
Slobodno vrijeme najradije provodiš:

e-San školske novine

Školske novine

e-Škole edukacija

Godišnji plan i program rada škole 2018./2019.

Priloženi dokumenti:
GPP 2018 2019 verzija za web.pdf

Kalendar rada

 

Udžbenici 2015./16.

Konačna lista odabranih udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava
prema odabiru stručnih aktiva

OSNOVNA ŠKOLA IVANA GUNDULIĆA 2015./2016.

Kriteriji vladanja

Priloženi dokumenti:
KRITERIJI OCJENE VLADANJA.doc

Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 24. 10. 2010.

Ukupno: 548987
Ovaj mjesec: 2635
Ovaj tjedan: 1300
Danas: 20
Sigurnije na Internetu

Vodič za učenike

Vodič za roditelje

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Škola za život

Eko škola

Mi jedemo odgovorno

Međunarodni projekt

Shema školskog voća

Dislajkam mržnju

 
Koliko je sati?

 

Važni brojevi

192 - Policija

193 - Vatrogasci

194 - Hitna pomoć

112 - Hitna služba

Pro bono hominis
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
USKRSNO VRIJEME – OBILJEŽJE UČVRŠĆIVANJA VJERE
Autor: Administrator , 10. 4. 2013.

Uskrsno vrijeme obilježava susret apostola s Uskrslim iako oni i dalje nisu uvjereni da je Gospodin zaista uskrsnuo. Crkva kao produženo tijelo Gospodina Isusa Krista u sebi krije misterij u koji je nama ljudima teško proniknuti. Vrijeme hoda s Uskrslim Gospodinom koje je pred nama, u duhu nove evangelizacije, u godini vjere, stavlja Isusa Krista u prvi plan.


Izvještaji koje čitamo kroz Vazmeno vrijeme pokazuju kako su se kršćanske zajednice razvijale te kako je raslo sve veće povjerenje, a napose vjera u Uskrslog Krista. Djela apostolska nam svjedoče o tome da nije bilo lako posve se opredijeliti za Isusa, ali neustrašivost apostola pokazuje drugu sliku. Oni svojim životom jamče i svjedoče do te mjere da su spremni i umrijeti za Gospodina. Sveti Aurelije Augustin u Knjizi konstitucija i naredbi Reda braće propovjednika u prvom pravilu spominje: „Prvi cilj radi kojega ste se okupili u zajednicu jest da složno živite u kući i da budete jedna duša i jedno srce u Bogu.“ Tako nadalje čitamo u Djelima apostolskim: „Sve im bijaše zajedničko… A dijelilo se svakome koliko je tko trebao.“ Djela apostolska nam daju uvid u život i djelovanje Božjeg djela spasenja u Isusu Kristu i u uredbu spasenja Crkve koja je u njemu utemeljena. Međutim, stvaranje zajednice i u njoj zajedništvo Kristovih učenika nije bilo tako jednostavno kako si to neki danas predstavljaju. Idila je bila popraćena izgonom, bičevanjem, zatvorom, pljuvanjem, itd. No, to nas samo ohrabruje ići dalje prema uzvišenom cilju, kraljevstvu Božjem. Čvrstu vjeru vidimo u  apostolima koji unatoč velikim životnim krizama nisu odustali od naviještanja Riječi Božje. Krist je uvijek bio s njima, a i s nama je danas. Išli su postojano s čvrstom odlukom donijeti spasenje svemu svijetu. Isus ih hrani manom svoga tijela i krvi kao što je to nekoć činio Bog u Starom zavjetu sa svojim izabranim narodom. Bog nikoga ne ostavlja. To je Božji plan spasenja, Božja pedagogija. U svetoj teologiji koristimo izraz rasporedba spasenja, a veliki koncilski teolog Karl Rahner koristi izraz ekonomija spasenja da bi dočarao sve prošle, sadašnje i buduće događaje koji se odnose na Božji plan spasenja za čitavo čovječanstvo.

U našem Vazmenom hodu sve do uzdignuća Gospodina u nebo i rađanja Crkve moramo biti svjesni da je Krist naš Pastir kojega su prepoznali u lomljenju kruha. Uskoro ćemo slaviti nedjelju Dobrog Pastira. Slika dobrog, brižnog i pravednog Pastira koji sebe nije štedio potražiti odlutale ovce i dovesti ih natrag u stado svojih ovaca, nama je putokaz djelovanja u naviještanju Božje Riječi. 

U velikoj sam nadi da ćemo kao dobri ljudi svaki dan i svakome znati davati obrazloženje nade koja je pohranjena u nama, hramu Duha Svetoga po milosti Božjoj, onima koji je žarko i bespomoćno traže. Međutim, u Starom savezu kad je čovjek s čovjekom sklapao neki ugovor, ticalo se to i samo jedne ovce, tražila se trostruka usmena potvrda.  Tako je i Isus Petra tri puta upitao: „Voliš li me, Petre?“ te na Petrove odgovore tri puta uzvratio: „Pasi ovce moje!“ Ovdje nema mjesta za sumnju jer je Petar Isusa tri puta više volio te mu je Isus povjerio svoju Crkvu. Nije bilo crno ili bijelo, već raznolikost svih emocija koje čovjek može osjećati prema svojem Gospodinu ili Božjem stvorenju, čovjeku. Slijediti Isusa Krista nije lako, ali zato i tebe Isus danas tri puta pita voliš li ga? Kako ćeš odgovoriti? Sv. Petar je tri puta odgovorio: ,, Volim te, Gospodine“, ali ga je i tri puta zanijekao i to nije skrivao. Tako i vi, braćo i sestre, u mnoštvu različitih boja svojega života nemojte sakrivati svoje osjećaje pred Gospodinom jer On želi htjeti i djelovati u/po vama. Vidite, temeljne boje iz kojih možemo miješati ostale kontraste boja su bijela i crna. Miješanjem s bijelom bojom dobivamo svijetle boje, a miješanjem s crnom bojom dobivamo tamne. U svjetlosti hodimo zajedno s Pastirom naših duša, pa će i oni tamni kontrasti boja izblijedjeti i nestati.

Krunoslav Batinić 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju